how would i convert external coil to internal coil - Honda Prelude Forum
Honda Prelude Forum Honda Prelude Forum Header Right
» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

» Log in
User Name:

Password:

Not a member yet?
Register Now!
Go Back   Honda Prelude Forum > Honda Prelude Discussion > Fourth Gen Prelude Discussion
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Mark Forums Read Auto Escrow Advertise

PreludeOnline.com is the premier Honda Prelude Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 01-18-2010, 08:40 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
how would i convert external coil to internal coil

i have a 96 prelude, and i just recently did a h22a swap and i used my h23a1 wiring harness, i wanna use a internal coil, but i dont know how to wire it into my external harness, any help??
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-19-2010, 12:24 PM   #2 (permalink)
I'm white
 
petern101's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Super Texas
Posts: 9,262
iTrader: (1)
Feedback Score: 1 reviews
Just wondering, why do you want to use the internal coil?

It just makes things harder.
__________________

"I am a ricer because I have Z3 fenders"
Bless Her Heart ORG
petern101 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 12:42 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
minilogoguy18's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,803
iTrader: (3)
Feedback Score: 3 reviews
Yeah they tend to overheat easily, just find a good place to mount your external and just keep using it. Mine is laying on its side under the intake pipe, it's mounted to the thermostat housing.
__________________
New Formula Red 93 BB2: JDM OBD1 H22a/T2W4 Accord Euro R transmission
minilogoguy18 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 03:12 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
well my external coil went bad, and i have the internal just siting around, and it would look cleaner
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 03:22 PM   #5 (permalink)
I'm white
 
petern101's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Super Texas
Posts: 9,262
iTrader: (1)
Feedback Score: 1 reviews
You can always go to your local auto parts store and buy another...you can't on an internal.

I can see the lure of using a part you already have, but the pain later down the line doesn't make sense to me.

You can actually use a 5th gen bracket to mount the coil (I think this is what billy did to a swap). I just laid mine next to the intake and zip tied it.
__________________

"I am a ricer because I have Z3 fenders"
Bless Her Heart ORG
petern101 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 04:45 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
yea makes sense but im prolly jus bout to get the MSD ss coil and a 0.8 ohm resistor and run that plus it is lik 40 bucks cheaper than an oem coil... i can do that right?
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 04:49 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
hey while im on this thread what all wires go to the vtec solenoid i know the green one wid yellow stripe but aint there suppose to b a ground and stuff, jus wondering???my car is prewired for it... but thats the only one i c....any help???
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 05:36 PM   #8 (permalink)
Registered User
 
minilogoguy18's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,803
iTrader: (3)
Feedback Score: 3 reviews
When you got the H22a did it come with a wiring harness, if so then I can help you from there. The spool valve wire (grn/yel) is 1 of the 2 plugs you need.
__________________
New Formula Red 93 BB2: JDM OBD1 H22a/T2W4 Accord Euro R transmission
minilogoguy18 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 06:12 PM   #9 (permalink)
I'm white
 
petern101's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Super Texas
Posts: 9,262
iTrader: (1)
Feedback Score: 1 reviews
I wouldn't get a MSD ignition if they gave it to me.
__________________

"I am a ricer because I have Z3 fenders"
Bless Her Heart ORG
petern101 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 06:31 PM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
yea it came with the body harness...and my car came pre wired for vtec and is the other wire the black one that goes to D6? why is msd so bad
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 08:15 PM   #11 (permalink)
Registered User
 
minilogoguy18's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,803
iTrader: (3)
Feedback Score: 3 reviews
No, the wires needed for the oil pressure switch WILL NOT be on your stock harness. You're going to have to take the plug from the RHD harness and pin the light blue wire into your harness and ground the black wire
__________________
New Formula Red 93 BB2: JDM OBD1 H22a/T2W4 Accord Euro R transmission
minilogoguy18 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2010, 05:27 PM   #12 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
where does the blue go? and what bout the black?cuz from the engine bay plug to the ecu the black wire runs...i dont see a blue one?
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2010, 05:49 PM   #13 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
iTrader: (0)
Feedback Score: 0 reviews
ok...but back to the dizzy and my coil got a new coil today and tried hooking it up and nothin...y wont this thing fire any help ????? i ran a check light to the sensor on the harness got power there but how good do i nee to ground it?
i ran a wire from it to a ground and nothin,plus i tried crankin the car and hold the coil wire nothin im jus tooo confused plz help...plus where can i mount the coil pics plz if possible...
JamesH23 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Honda Prelude Forum > Honda Prelude Discussion > Fourth Gen Prelude Discussion


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External coil conversion telstaboy Fourth Gen Prelude Discussion 3 03-05-2005 08:52 AM
Internal vs external coil? Joon525 General Prelude Discussion 1 11-18-2003 01:08 PM
How to: convert internal coil to external coil red92s General Prelude Discussion 0 12-20-2002 04:10 PM
JDM h22a internal coil to USDM external coil... redliner General Prelude Discussion 1 11-03-2002 04:36 PM
switching internal to external coil 4bidden General Prelude Discussion 4 09-03-2002 12:39 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -6. The time now is 11:45 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1